Hvorfor kjøpe en aluminiumsbåt?

Aluminium er et ekstremt sterkt materiale, noe som gjør aluminiumsbåter til bekymringsfrie båter, med minimalt vedlikehold, og en lang bruks sesong for eieren. Spesielt i Norden med våres steinete strender, og til tider grunne farvann, sammen med varierende og krevende værforhold, er båter av aluminium det optimale. Derfor er aluminiumsbåter foretrukket blant annet av nasjonale etater, redningstjenesten, og havforskningsinstituttet.

Fordeler Aluminiumsbåter VS Glassfiberbåter

life-span

Levetid

Aluminiumsbåter har helt klart den lengste levetiden. En meget høy material styrke, god korrosjonsbeskyttelse, og andre fordeler med aluminium gjør at en aluminiumsbåt lett kan leve 30-40 år. Denne lange levetiden gir også et lavt verdifall og en høy annenhåndsverdi.

impacts

Holdbarhet

Glassfiber er ekstremt sprøtt og er således utsatt for sprekkdannelse og brudd under sammenstøt, mens aluminium har betydelig høyere formbarhet, dvs. evnen til å tåle permanent deformasjon uten brudd. Dette er fordi aluminium har en lav elastisitetsmodul, noe som gjør at energien i sammenstøtet blir absorbert og spredd ut over et større område. Dette forhindrer hull og skader på skroget.

Vector icon of justice scales

Vekt

Aluminiumsbåter er 30% til 40% lettere enn glassfiber båter og 45% til 55% letter enn stål båter. Denne vekt besparelsen gir mange prestasjons fordeler, deriblant lavere drivstofforbruk, høyere hastigheter, og større nyttelast. Lavere vekt gjør det også lettere å frakte og håndtere båten på land.

sun

Soleksponering

Aluminium påvirkes ikke av ultrafiolette stråler ifra sola, noe som kan skade glassfiber båters gelcoat, selve skroget og underliggende struktur. Dette vil gjøre glassfiber båtene skjøre over tid.

flame

Brennbarhet

Aluminium brenner ikke. Glassfiber båter inneholde petroleumsbasert harpiks som brenner bra. Brannhemmende harpiks gjør det vanskeligere for materialet å ta fyr, men har ingen innvirkning viss det skulle ta fyr.

Unknown

Miljøvennlig

Aluminium er 100% gjenvinnbart noe som gjør det til et mer miljøvennlig material å bruke enn glassfiber. Å gjenvinne glassfiber er en lengre, mer komplisert, mindre effektiv (~80%) og dyrere prosess, noe som gjør dumping av utrangerte glassfiber båter et problem, som blant annet det Norske miljødepartementet har tatt opp.

Så hvis du funderer på dine valg muligheter for en ny båt, gå for en aluminiumsbåt – en AluVenture båt.

 

Du vil ikke angre på det!