Aluminiumsbåter tar over det Norske fritidsbåtmarkedet!!

By Bjorn-Toni Bakken 4 years agoNo Comments
Home  /  Nyheter  /  Aluminiumsbåter tar over det Norske fritidsbåtmarkedet!!

Jeg var i går innom VIP åpningen av Sjøen For Alle messa som arrangeres i disse dager (20-24 Mars) på Lillestrøm. Det er alltid artig å stikke innom disse messene for å møte samarbeidspartnere, konkurrenter, kunder, underleverandører m.m. Det er også en måte å ta pulsen på båtmarkedet og se hva som er “i vinden” nå om dagen. For eksempel under Boot messa i Dusseldorf i Januar så var det tydelig å se at elektrisk drift er på full fart inn også på båtmarkedet. Det er selvsagt en mikroskopisk andel av det totale markedet fortsatt, men antallet utstillere i år var mangedoblet i forhold til i fjor og hadde helt klart den største prosentvise veksten. Denne trender ser vi også litt til på Sjøen For Alle med selskapet VM Boats som stiller ut en elektrisk båt og grønn ladestasjon!

På Sjøen For Alle så var det tydelig at aluminiumsbåter nå virkelig har kommet for å bli på det norske markedet og at produsentene/importørene satser for å ta andeler av det Norske fritidsbåtmarkedet ifra glassfiberbåtene. Norge ligger jo langt etter våre naboer i Sverige og spesielt i Finland når det kommer til andel av aluminiumsbåter. Jeg vår på Uiva Flytande i Helsinki Finland i fjor og kunne der konstatere at så godt som 50% av alle båter utstilt var i hel aluminium eller hadde aluminiums skrog. Når jeg spurte de finske utstillerne hvorfor aluminium hadde så stor en andel av markedet der så sa de humoristisk at Finland hadde 50% av all undervannsskjær i Europa!

Men i år så følte jeg at de etablerte og kjente aluminiums merkene satset hardere, og det var også flere “nye” aluminiums merker på Sjøen For Alle. Flere av disse reklamerte også at de var på utkikk etter forhandlere i Norge, så det er tydelig at utenlandske produsenter ser et stort potensial i det Norske markedet og ønsker å etablere seg her. Svenske Anytec/Ockelbo satser tungt med hele 6 båter på plass. Anytec er vi nordmenn litt kjent med, men Ockelbo er det nok bare et fåtall av oss som kjenner til. Begge båt merkene produseres av det samme selskapet og spesielt Ockelbos B21 CAB har vært en kjempesalgssuksess etter at den ble lansert i fjor har vi hørt.

Ockelbo B21 CAB

 

Anytec er jo en båt bygget for fart, men det er også deres Svenske konkurrent Viggo boats, som var på messen med to båter. Som dere kan se av linjene og fokuset så er Anytec og Viggo helt klart på utkikk etter de samme kundene. Og for de som er veldig interesserte så er koblingen Anytec – Viggo enda dypere, men det får bli en annen post.

De finske produsentene viser også muskler på Sjøen For Alle. Silver stiller ut flere av sine modeller på messen, og vi finner jo også mange Falcon båter her. Men selv om Falcon båtene fortsatt blir produsert i Finland, så er jo Falcon båtene en del av Bella konsernet (sammen med merkene Bella, Flipper og Aquador) og de ble jo kjøpt opp av den svenske båtprodusenten Nimbus i fjor, så Falcon kan jo nå sies å være Svensk. Men vi fortsetter å kategorisere det som Finsk vi, da hovedkontoret fortsatt ligger i Finland og at merket kommer derifra. Buster er jo et meget kjent merke i Norge, og selv om det nå er eid av Yamaha, så er jo også dette et Finsk merke. Med Yamahas resurser så satser Buster hardt om dagen i mange markeder.

Enda lengre øst så vil også Russerne være med på aluminiums båt leken. Moder selskapet heter Volzhanka men de kaller seg VBOATS, og de produserer aluminiumsbåter under hele 4 forskjellige merker: Voyager, Fish, FishPro og Yava. På Sjøen For Alle så kan du stifte nærmere bekjentskap med FishPro og Voyager. Spesielt Voyager er et spennende merke med kabin båter på opp mot 10 meter i lengde. De har også med seg deres flaggskip Voyager 960 som de lanserte på Boot messa tidligere i år.

Voyager 960

 

Volkrboat ifra Tsjekkia vil også prøve seg på det norske markedet med deres veldig enkle aluminiumsbåter. Det samme vil det polske verftet bak merket Viking. Grunnleggeren, Ryszard Gryszpinski, er en stor fan av Norge og har tilbrakt mange dager av sitt liv på jakt etter stor fisken langs Norges kyst. Ja, så stor fan er han av Norge at han har inkludert en lite referanse til det norsk flagget i Viking logoen. Viking satser hardt og bygger båter helt opp til 12 meters klassen.

Viking

 

Ellers så kan det også nevnes at Tyskland er representert med Master Pro som fokuserer på aluminiumsbåter for fisking, mens Britene i Highfield, verdens største produsent av RIBer med aluminium skrog, også ønsker å møte deg under messen.

Så hva med Nordmennene? Joda, noen av disse er også på plass. Nordkapp lanserte jo sin Ranger serie for noen år siden. Dette er jo en hybrid båt hvor de har utviklet et aluminiums skrog til deres glassfiber topp. Denne heter nå Nordkapp R (altså ikke lenger Ranger) og på messa så stiller de ut noen veldig kule båter med helsorte aluminiums skrog. En annen norske produsent på messa var Sandtangen. De fokuserer jo på arbeidsbåt markedet men velger å stille ut en modell på Sjøen For Alle, som er en messe som i hovedsak er laget for privat slutt kunder.
Nordkapp R

 

Ellers så er det få av de norske alu merkene som er på plass. Etter å ha stilt ut båt to år på rad så valgte vi i AluVenture å ikke gjøre det i år. GeMi, Kaasbøll, Skarsvåg og Kværnø har heller ikke valgt å vise frem seg, og svenske Arronet, som selger bra av sine modeller i Norge er heller ikke på plass. Men det er kanskje greit at aluminiums båtene ikke tar over alt med en gang 😁

Trordu meg ikke så er det bare å stikke en tur innom Sjøen For Alle selv og se det med dine egne øyne.

 

 

 

 

 

 

Category:
  Nyheter
this post was shared 0 times
 000

Leave a Reply